Klimasynder Topfoto (1) (1) (1) (1)

Hvor stor klimasynder er din julemad?

Sætter du and, flæskesteg, rødkål, flere slags kartofler og risalamande på bordet til jul, så er du som danskerne er flest. Men det er ikke alle, der lige tænker over, hvilken effekt på klimaet, al den lækre julemad har. Læs med her og find ud af, hvor meget julemaden fylder i CO2-regnskabet, og hvordan du kan spise mere klimavenligt i juletiden.

Skrevet af Imerco · 2 december 2020

Flæskestegen bliver på julebordet

Den største CO2-synder på spisebordet er okse- og lammekød. Men heldigvis er der sjældent røde bøffer eller lammesteg på menuen juleaften i de danske hjem. 

Hvis flæskesteg er en vigtig del af din julemenu, kan du godt holde fast i traditionen med at servere flæskesteg med sprøde svær og samtidig være miljøbevidst. Grisekød ligger nemlig i den lavere ende i CO2-regnskabet.

TIP: Undgå madspild ved at bruge resterne fra flæskestegen til at lave biksemad eller flæskestegsburger dagen derpå

Læs også – Opskrift på flæskestegssandwich fra Meyer  

And og gås er gode for klimaet

And- og gåsesteg er nok den mest populære spise, når julemiddagen skal serveres i Danmark. Og heldigvis for det, for gås og and smager lækkert – og så ligger fjerkræ lavt i CO2-regnskabet.

Vil du servere en klimavenlig julemiddag er den nemmeste måde at skifte de firbenede dyr ud med de tobenede. Fjerkræ og fisk udleder nemlig langt mindre CO2 end ko, gris og lam. For eksempel kan du skifte flæskestegen ud med gås og skære 10 kg CO2 ud af regnskabet. En gåsesteg på 1,5 kg udleder nemlig blot 24 kg CO2.

Læs også – Opskriften på den perfekte andesteg 

Fisk skal der til

Du kan roligt servere karrysild og fiskefiletter til julefrokosten, for sild og rødspætter kan fås med miljømærker, der viser, at de er bæredygtige. Ålen bør du dog ikke have på julebordet, den er nemlig udrydningstruet. 

Skal der serveres rejer til julefrokosten, skal du vælge de friske. De friske rejer ligger bedre i energiregnskabet end rejer fra frost.

TIP: Kig efter miljømærkerne MSC (vildfanget) og ASC (opdræt), når du køber fisk, for at sikre dig, at de er bæredygtige

Kål og grønne sager

Vil du spise endnu mere klimavenligt, er næste skridt at vælge en plantebaseret kost og spise mere grønt. Grøntsager er nemlig væsentligt mindre klimabelastende end kød. 
Og der skal faktisk ikke så meget til for at øge andelen af grønt i julemiddagen. En nem måde at få flere grøntsager på julemenuen er at servere grønne salater med masser af kål.
Kåltyper som rødkål, grønkål og rosenkål er i sæson i vintermånederne, og du kan nemt lave lækre varme retter og sprøde salater af kål toppet med nødder og frugt.

Læs også - Opskrift på rødkålssalat med æbler og rosiner

Kilder:
Concito
Grøn Forskel
WWF