- Hjem
- Inspiration
- Køkkentips
- Hvordan koger man ris

Hvordan koger man ris?
Hører du til en af dem, der altid googler dig til fremgangsmetode på at koge ris? Så er du landet det helt rette sted! Vi guider dig nemlig her, så du får succes med perfekt kogte ris – hver gang!
Skrevet af Imerco · 5 juli 2023Heldigvis er det ikke så kompliceret at koge ris, som man kan frygte. Her er en udførlig fremgangsmetode, men vi starter lige med de 3 vigtigste tips til at koge ris til perfektion.
Hurtige tips til at koge ris
- Skyl risene under vand.
- Hav altid låg på gryden.
- Lad risene trække under låg efter kogning.
Herunder får du en udførlig guide til at koge ris, så du kan komme i mål med perfekte ris.
Hvordan koger man ris?
Forholdet mellem ris og vand er ofte det, man glemmer. Det er her, hvor man med for meget vand kan risikere sjaskede ris, og med for lidt vand risikere tørre ris, der måske også er brændt på… Æv. Men heldigvis kan ris nemt koges til perfektion – og det er nemmere end som så, når blot man har styr på forholdene.
Grundregel:Der går ca. 1½ dl vand til 1 dl ris. Regn med ca. 1 dl ris per person.
Vil du koge ris til 4 personer, så er det altså 4 dl ris til 6 dl vand, der skal bruges. Det er det, som fremgangsmetoden til at koge ris herunder tager udgangspunkt i.
Fremgangsmetode
Hæl risene i en si. Skyl under rindende vand, så al stivelse skylles væk fra risene.
Hæld så ris og de 6 dl vand i en gryde. Det må gerne passe med, at vandet dækker risene med ca. 1,5 cm vand over risene.
Læg låg på gryden. Risene skal nu koge op.
Løft låget, tilsæt salt og læg låget på gryden igen.
Skru så ned for blusset, så risene ikke længere koger, men kun småkoger i ca. 11-12 minutter. Løft ikke låget her, da dampen er med til at koge risene.
Sluk for varmen, tag gryden af blusset og lad risene trække yderligere 11-12 minutter – så er al overskydende vand væk.
Og så er risene klar til at blive serveret.
Vil du koge mere eller mindre ris end angivet herover, kan det være, at kogetiden skal justeres op eller ned et par minutter.
Læs også: Opskrift på verdens nemmeste risengrød.
Tip
Vil du undgå fejl i riskogningen, så er du sikret perfekte resultater med en riskoger.
Klistrede ris?
Enten ønsker du ikke klistrede ris, eller også er det lige netop klistrede ris, som du har brug for til din ret. Hvis du vil have klistrede ris, så undlad at skylle risene, inden de koges. Oftest søger man dog løsningen på at undgå klistrede ris og her ligger forklaring i at skylle risene grundigt, inden de koges. Når risene skylles fjernes stivelsen nemlig, som er det, der gør risene klistrede.
Forskellige typer af ris?
Det er for så vidt ligegyldigt, hvilken type ris du koger - du kan snildt følge fremgangsmetoden herover til alle typer af ris. Vær dog opmærksom på, at nogle typer af ris er særligt egnede til bestemte retter - fx vil grødris egne sig bedst til at koge grød med og er måske ikke så gode som almindelige, kogte ris til en hovedret.