- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Desserter og kager
- vafler til morgen middag og aften

Opskrift på vafler til morgen, middag og aften
Der er få ting i verden, der kan måle sig med duften af friskbagte vafler – det er bare en lækker spise! Her får du opskriften på den bedste basisdej, så kan fremtrylle de lækreste vafler til enhver form for måltid i en ruf.
Skrevet af Imerco · 17 januar 2025Selvom der findes en fast årlig vaffeldag, så kan du snildt lave vafler til morgen, middag og aften på alle andre dage på året! Her får du opskriften på en basisdej på vafler, som kan varieres i det uendelige. Derfor får du også nogle forskellige bud på varianter af dejen, der gør den egnet til både søde og salte udgaver.
Opskrift på basisdej til vafler
Ingredienser til vafler
2 æg
250 g hvedemel
2 spsk. bagepulver
1/2 tsk. salt
50 g smeltet smør
3 dl kærnemælk
Sådan laves vaflerne
Bland alle de tørre ingredienser sammen (sukker, bagepulver, salt og mel).
Adskil æggeblommerne fra æggehviderne.
Bland æggeblommer, kærnemælk og det smeltede smør, og pisk det sammen med de tørre ingredienser til dejen bliver helt jævn og fin.
Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen.
Opvarm vaffeljernet, og smør eventuelt med lidt rapsolie eller smør.
Hæld cirka 1 dl af dejen på jernet, og lad dem bage til de er gyldenbrune.
Disse vafler kan du snildt servere med frugt og skyr til morgenmad, med hytteost og grøntsager til frokost eller med syltetøj og flødeskum, når du er lækkersulten. Men du kan også læse videre og lade dig inspirere af de forskellige varianter af vaffel-versioner, som vi giver dig i de følgende afsnit.

Morgenmadsvafler
Vafler til morgenmad er ren luksus. Og de kan sagtens være sunde samtidig. Bland et par moste bananer og en kop havregryn i dejen, og spis de friskbagte vafler sammen med en klat yoghurt, lidt syltetøj, friske bær og hakkede nødder eller mandler.
Frokostvafler
Dine frokostvafler kan sagtens laves på basis-vaffeldej, men du kan også prøv at lave lækre, mættende frokostvafler af æg, rugmel og mælk. Top dem med avocado, æg og hytteost eller flødeost og en skive skinke.
Vidste du, at du faktisk også kan vafle andre sager? Fx en kogt kartoffel fra i går, kan snildt bages i vaffeljernet og toppes med fx laks, smøreost og dild - mums!
Dit vaffeljern slår også din toastmaskine med flere længder i forhold til at kreere en sprød og lækker toast. Kom smør på ydersiden af brødet, inden du putter det i vaffeljernet. Tag toasten ud, når den er gyldenbrun, og drys med lidt havsalt inden servering.
Aftensmadvafler
Stil bare vaffeljernet frem til aftensmaden også. Her kan det være en ide at blande forskellige kerner, lidt ost og friske grøntsager i dejen som for eksempel revet rødbede, frisk spinat eller revet gulerod. Vaflerne får de fineste farver, og så er det tilmed en nem måde at få ungerne til at spise grøntsager på.
Derudover kan du også lynhurtigt trylle en pizza-vaffel frem, hvis du skulle få lyst til det. Alt du skal bruge er to runde pizzadeje (evt. færdiglavede), tomatsovs, skinke og ost. Spred blot pizzadejen ud i vaffeljernet smør tomatsovs op og top med fyldet. Til sidst lægges den anden pizzadej henover, og så bages pizzavaflen til den er gylden og sprød.
Dessertvafler
Selvom grøntsagsvafler er lækre og sunde, kan vi selvfølgelig ikke komme uden om de helt klassiske, søde vafler. Bag en hel stak af de sprødeste vafler, og spis dem med jordbærsyltetøj, flødeskum og flormelis.
Læs også: Vafler med nougatcreme.
Tip
Er du helt vild med vafler? Så kan du godt sætte kryds i kalenderen den 25. marts hvert år – det er nemlig den faste dato for Nordisk Vaffeldag.
Læs mere om Nordisk Vaffeldag.