- Hjem
- Inspiration
- Køkkentips
- Den store guide til pander og gryder

Guide: Den perfekte samling af gryder og pander til dit køkken
Gryder og pander er uundværlige i et køkken – her guider vi dig til den optimale sammensætning af gryder og pander, som dit køkkenskab bør indeholde.
Skrevet af Imerco · 21 december 2023Det kan være en jungle at finde ud af, hvilke pander og gryder, der er nødvendige at have for at kunne lave mad i hverdagen. Heldigvis behøver du ikke købe én til hver ret, men der er alligevel nogle pander og gryder, der egner sig bedst til noget og mindre godt til noget andet.
Vi råder dig til at vælge gryder og pander ud fra, hvad for noget mad, du typisk laver til at starte med. Herfra kan du så supplere op med yderligere modeller, så du kan få mest muligt ud af dine kulinariske udfoldelser.

Stegepande
Stegepander er designet til hurtig og jævn stegning af kød, grøntsager og andet. De har ofte et langt håndtag og lave, udstrakte sider, der gør det nemt at vende og dreje enhver form for ingredienser, der steges.
Bedst egnet til:
Hurtig madlavning såsom stegning og bruning.
Overvej gerne:
Vælg mindst to klassiske stegepander – en lille og en stor, så du har til alle behov og mængder.
Sauterpande
En sauterpande er en dyb pande, der ofte har afrundede sider, men alligevel har en flad bund. Sauterpanden er nem at komme til med diverse køkkenredskaber, og så er den essentiel til sammenkog og grødretter.
Bedst egnet til:
Sautering, grød og simreretter.
Overvej gerne:
Sauterpander og -gryder vejer ofte lidt, så overvej om du vil gå efter en med et eller to håndtag.
Wokpande
En større stegepande, der er alsidig og anvendelig til meget. Den er kendetegnet ved en afrundet bund og har høje, skrånende, afrundede sider. Wokpander har ofte et langt håndtag eller to løkkehåndtag.
Bedst egnet til:
Stegning, hvor man ofte vender og drejer madvarerne.
Overvejer gerne:
Ideelt til alle slags komfurer, men særligt effektiv over gas.'
Grillpande
En grillpande er kendetegnet ved sin rillede overflade, der minder om risten på en grill til udendørsbrug. De hævede riller tillader varmecirkulation under madlavning, men gør det også muligt for kødsaft at løbe fra, så ikke kødet koges. Den har lave sider på panden tillader køkkenredskaber at komme til nemt.
Bedst egnet til:
Tilberedning via høje temperaturer såsom grillning og flambering.
Overvej gerne:
For at opnå de bedste riller på dine råvarer, kan du overveje at vælge en støbejernspande eller en emaljeret grillpande i støbejern.
Pandekagepande
Som bekendt skal pandekager vendes og til det er en pandekagepande essentielt. Den har nemlig helt lave sider, så en spatel nemt kan komme til at vende pandekagerne.
Bedst egnet til:
Bagning af alle slags pandekager – søde, salte, tykke eller tynde.
Overvej gerne:
Gå efter en version med en slip let-overflade for nemmere tilberedning.
Læs også: Alt du skal vide om pandekagedag
Kasserolle
En kasserolle er en lille gryde, der har et langt håndtag og ofte også et låg. Bunden er flad, og siderne går lige op. Den bruges især til mindre kogeopgaver såsom ris og saucer.
Bedst egnet til:
Simre, koge (især korn og mindre grønt) samt at lave saucer.
Overvej gerne:
Hvis du kun skal vælge en kasserolle, så vælg en med mindst 1,5-1,7 liters rumfang.
Gryde med låg
Her er der tale om en større gryde, der oftest kommer med to håndtag, da den kan være tung – særligt, hvis materialet er støbejern. En stor gryde som denne er regnet til simreretter, kogning af kød, grøntsager og super.
Bedst egnet til:
Simreretter, langtidskogning, braisering.
Overvej gerne:
Tæl en liters kapacitet for hver portion, hvis du ønsker en hurtig beregning af, hvilken størrelse du har brug for til din familie.
Suppegryde
En stor gryde med en flad base og høje, opretstående sider, der er designet til at minimere fordampning. Har ofte to løkkehåndtag, så man kan holde godt fast på en god, fyldt gryde.
Bedst egnet til:
Simreretter, supper samt kogning af ris, korn og pasta.
Overvej gerne:
Sørg for et låg til din suppegryde, så du kan holde godt på dampen.
Se også: Alle vores opskrifter
Bradepande
En lang rektangulær pande, der har lave sider, der tillader ovnens varmeegenskaber at få godt fat på madvarerne, der skal tilberedes. Bradepander bruges ofte sammen med en passende rist.
Bedst egnet til:
Generelt god til bagning og tilberedning af mad ved høje temperaturer i både varmluft og almindelig ovn.
Overvej gerne:
En rist der passer til, så væde kan løbe fra og varmen kan nå hele vejen omkring ingredienserne.
Log ind/bliv medlem af ImercoPlus