Madplan Juleaften Top

Guide: Klar julemaden uden stress med denne madplan

Undgå stress juleaften ved at lave en gennemført madplan. Vi guider dig her i, hvad du først skal kaste dig over fra rødkål til risalamande.

Skrevet af Imerco · 3 december 2017

Se alt køkkenudstyr.

Der er en helt særlig stemning juleaften med familiehygge, julesange, gaver og ikke mindst god mad. Er du en af dem, der skal stå for julemåltidet, kan dagen let gå hen og blive noget hektisk. Især hvis du både skal lave and og flæskesteg. Men det er der heldigvis råd for. Følg vores madplan for juleaften, og læg julestressen på hylden. Så får du også tid til at hygge med familien, se nogle juleshows i fjernsynet og spise konfekt.

Madplan for juleaften

Læs med, og få en skridt-for-skridt guide til, hvordan du timer og tilrettelægger madlavningen juleaften.

Dagen før juleaften

  • Hjemmelavet rødkål. Har du planer om at lave rødkål fra bunden, kan du med fordel lave en portion dagen før – eller endda flere dage før. Lad rødkål, eddike, ribssaft, sukker og salt simre i en gryde, og hæld det efterfølgende over i et rent patentglas.
  • Steg anden. Steger du anden en dag i forvejen, skal den blot have 30 minutter i ovnen juleaften. Fyld anden med æble-sveskefyld og giv den 6 timer i ovnen ved 130 grader. Skær anden i mindre stykker efter første omgang i ovnen, læg stykkerne på en bradepande og sæt den på køl.

 Læs også: Opskriften på den perfekte andesteg

Se udvalgt køkkenudstyr fra Cook&Baker her

Husk at gemme andefedtet til sovs og til pensling af anden. Pensler du anden, før den kommer i ovnen juleaften, så undgår du, at den bliver tør.

  • Kog og pil kartofler. Gør det nemt at lave hvide og brunede kartofler juleaften ved at koge dem dagen inden. Kog alle kartoflerne, det kan være aspargeskartofler eller en anden lille kartoffelsort, og pil dem straks. Del kartoflerne op i to portioner; brunede kartofler og hvide kartofler og stil dem på køl. Husk, at de hvide kartofler ikke skal være helt færdigkogte, da du koger dem lidt igen på dagen.
  • Lav risengrød. Risengrøden, der skal bruges til risalamanden, har godt af at stå på køl en dag. Bring ris og vand i kog og tilsæt herefter mælk og rør rundt. Skru ned for varmen, læg låg på, og lad grøden simre i omkring 40 minutter. Herefter sættes den på køl.
  • Smut og hak mandler. Hæld kogende vand over mandlerne, og lad det stå i et par minutter. Mandlerne hældes over i et dørslag og køles ned med koldt vand. Så er de klar til at blive smuttet. Hak dem efterfølgende og gem én hel mandel til risalamanden.

Læs også: Opskrift på verdens nemmeste risengrød

5 timer før juleaften

  • Lav risalamande. Rør vaniljekorn, sukker og hakkede mandler sammen med risengrøden. Pisk fløden, og rør flødeskummet gradvist i blandingen. Husk at putte den hele mandel i.

2 timer før juleaften

  • Steg flæskestegen. Start med at ridse sværene, og gnid stegen ind i groft salt. Lad den stå og trække i 30 minutter. Sæt herefter stegen på en rist med sværene opad. Stil en bradepande med vand nedenunder. Flæskestegen skal steges ved 180 grader i 60-70 minutter. Tjek temperaturen indeni stegen undervejs, når den er 65 grader, er stegen færdig. Sørg for at hælde noget af væden fra bradepanden, så sværene ikke bliver bløde af dampen. Væden kan bruges til sovs. Hvis sværene virker bløde, så skru temperaturen op på 250 grader, når stegen er 55 grader indeni – og steg den færdig. Lad flæskestegen hvile i 15 minutter, inden du skærer i den.

Flæskesteg liggende i Legio Nova fad fra eva trio

Er dine svær blevet bløde? Så pil dem af og grill dem separat i ovnen.

  • Dæk bord. Imens flæskestegen er i ovnen, kan du og familien dække bordet. Måske skal der skrives fine bordkort eller laves en lille dekoration midt på bordet. Stil tallerkener, glas og bestik på bordet, så I ved, hvor meget plads I har til maden. Find fade og service til maden frem, så du ikke skal tænke på det 5 minutter før servering.

Læs også: Sådan dækker du det smukkeste julebord

1 time før juleaften

  • Brunede kartofler. Smelt sukker på en pande, indtil det er gyldent. Tilsæt smør, og lad det smelte på panden – uden for meget omrøring. Skru herefter ned for varmen. Hæld de kogte og pillede kartofler i, og vend dem rundt i den lyse karamel. Det kan tage op til 45 minutter at lave brunede kartofler, så vær tålmodig!
  • Lav sovsen. Drys lidt mel over ande- eller flæskestegsfedtet, lad det sidde i 20 minutter og pisk herefter. Smag til med salt og peber, og tilsæt lidt madkulør, hvis du vil have den rigtige brune farve. Sørg for at holde sovsen varm, indtil julemiddagen serveres. Du kan tilsætte fløde, hvis du synes, sovsen mangler lidt fylde.
  • Lun rødkålen. Hæld rødkålen over i en gryde og hold den varm ved svag varme. Hæld den over i en pæn skål, når middagen serveres.

30 minutter før juleaften

  • Gør anden klar. Dæk bunden af bradepanden med folie, og sørg for at både and og tilbehør også er dækket af folie. Sæt anden ind i den forvarmede ovn på 180 grader, og giv den 20 minutter. Tag bradepanden ud, og hæv ovnens temperatur til 250 grader. Tag folien af anden, så skindet kan blive sprødt, men lad det blive over æble/sveske-tilbehøret. Sæt bradepanden i ovnen igen i 10 minutter. 
  • Tænd levende lys på bordet, i stuen og udenfor. Har du nogle lanterner, kan du stille dem ved hoveddøren, så dine gæster får en smuk velkomst.

15 minutter før juleaften

  • Lav hvide kartofler. Da kartoflerne er kogte dagen før, skal de blot lægges i kogende vand i 5 minutter. Hold kartoflerne varme i gryden indtil servering.
  • Gør velkomstdrinks klar til dine gæster. Giv dine gæster en varm velkomst med en velkomstdrink i hånden. Det kan være den klassiske Kir Royal, som laves på champagne og solbær-likør. Så har de lidt til ganen, mens du sætter julemiddagen på bordet.

  Læs også: Julemiddagen: Hvilket køkkengrej skal jeg bruge?

Se alt køkkenudstyr.