Skolestart Top

Klar parat, klimavenlig skolestart!

Ved at få styr på skoleudstyret fra starten, er der mere overskud til, at dit barn kommer godt i gang.

Skrevet af Imerco · 2 august 2021

Sommerens sidste måned står for døren, og det markerer starten på et nyt skoleår. For de mindste er der sommerfugle i maven, når de allerførste gang skal møde ind på skolen, med skoletasken på ryggen og spændte forældre på sidelinjen. For de større elever står den på gensynsglæde over at skulle møde deres klassekammerater og fortælle om sommerens oplevelser.

Måske skal du ud og købe alt til skoletasken fra bunden, måske er det kun penalhuset eller madkassen, der skal skiftes ud, men når du går på jagt efter de nye ting til skoletasken, er oplagt at tænke klimaet ind. Valg af madkasse, skoletaske og drikkedunk er nemlig ikke uden klimabetydning. Det gælder også i forhold til at få gode og klimavenlige rutiner ind i en hverdag med skole – madpakken er f.eks. et af de områder, hvor du uden de store krumspring kan give klimaet en hjælpende hånd.

Her får du hele 5 råd til en klimavenlig skolestart.

Se alle madkasser.

TIP 1: Køb kvalitetsprodukter, der holder længe

Vi køber plastikdingenoter, metaltingester og elektroniske gadgets som aldrig før - og vi smider dem lige så hurtigt ud igen. Det sætter et voldsomt aftryk på klimaet. I dag udgør kategorien “ting og sager” ifølge den grønne tænketank CONCITO faktisk den største post i danskernes CO2-aftryk  og mere end klimaaftrykket fra flyrejser og mad til sammen. Det er derfor vigtigt fra et klimaperspektiv, at du går efter kvalitet og holdbarhed, når du køber dit barns skoleting – vælg eksempelvis en drikkedunk, som tåler at komme i opvaskeren eller at blive skoldet, når den er blevet lidt nusset i kanterne. Ellers kan det blive til rigtig mange drikkedunke gennem et skoleliv. Går du tilmed efter produkter, der kan holde til at blive hevet op og ned af skoletasken igen og igen, forlænges produktets levetid betydeligt og klimaaftrykket nedsættes.

klimavenlig skolestart

TIP 2: Gå efter genanvendte materialer

Der er i dag en lang række muligheder for at købe produkter, der er lavet af genanvendte materialer og produceret med omtanke - og set med klimabriller er det en rigtig god ide. Et eksempel: 1 kg nyproduceret plastik udleder 2,35 kg CO2, hvorimod 1 kg genanvendt plast kun udleder 0,16 kg CO2. Og plastik er langt fra det eneste materiale, hvor der er et markant mindre klimaaftryk at hente, når du vælger et genanvendt produkt. Tilmed vokser udvalget af genanvendte produkter, så det bliver hele tiden nemmere at gå den klimavenlige vej. Overvej derfor, om ikke du kan finde madkasse, drikkedunk eller skoletaske, som er produceret af genanvendte materialer.

klimavenlig skolestart

TIP 3: Brug smart indpakning frem for engangsemballage

Jo flere gange, du bruger et produkt, jo bedre er det for klimaet. Tænk derfor over, hvilke materialer du anvender, når du pakkerne børnenes madpakker. Skift især stanniol ud med bivokspapir, og lad fryseposerne blive i supermarkedet for i stedet at bruge silikoneposer med zip-lukning eller frugtnet i stof til frugt, nødder og andre snacks. Derudover er det en god idé at vælge en stabil madkasse med små opbevaringsrum, som ligeledes er med til at reducere mængden af emballage.

Beregninger viser, at madpakker pakket ind i stanniol udleder 30 gange så meget CO2 som én i madpapir. Plastikfilm er den bedste løsning til indpakning af madpakken i forhold til både at sikre holdbarhed, mindske madspild og mindst muligt klimaaftryk fra emballage. Bruger du det, er det selvfølgelig en god ide, at dine børn tager det med hjem igen, så det kan blive affaldssorteret og genanvendt. Ifølge Miljøministeriet sparer du for hvert 1 kg plastaffald, du sender til genanvendelse frem for restaffald, CO2 svarende til en gennemsnitlig husholdnings standby-forbrug til alle elektriske apparater i 14 dage.

Se alle produkter med bivoks.

klimavenlig skolestart

TIP 4: Skær ned på kødet og brug resterne i madpakken

En af de helt store klimaudfordringer er vores fødevareproduktion, som i dag står for omkring en fjerdedel af klodens samlede CO2-udledning. Det er faktisk et område, hvor vi i hverdagen ved at ændre lidt på vores madvaner kan gøre en stor forskel. Det handler i høj grad om at skære ned på kødet  også i madpakken. Eksperter peger på, at vi skal gå fra at spise i gennemsnit 52 kilo kød om året til maksimum 5 kilo, hvis vi skal spise klimavenligt.

Overvej derfor om du kan bytte oksepølsen ud med kartoffelmadder eller vælg de kødpålæg, der har de laveste aftryk på klimaet som kylling eller fisk. Det handler også om madspild. I gennemsnit smider vi hele 17 procent af den mad, vi køber direkte i skraldespanden. Tænk derfor over at få brugt de madvarer, du køber og om ikke resterne fra gårsdagens aftensmad kan blive et hit på madpakken.

Se al øvrig madopbevaring.

klimavenlig skolestart

TIP 5: Tal med dit barn om klimaet og de valg, I træffer

Det er ikke sikkert, at alle børn pr automatik er med på, at klimaet skal tænkes med i skoletasken. Derfor er det vigtigt, at du husker at inddrage dit barn i de valg, du træffer. Hermed skaber du forståelse for, engagement i og større bevidsthed om, hvad der er gode og klimavenlige valg. Det gør, at børnene bedre forstår, hvorfor madkassen eller drikkedunken ikke skal skiftes ud hvert halve år, samtidigt med at det skaber stolthed i rygsækken over aktivt, at være med til at løse klimakrisen.

Læs mere om Imerco og bæredygtighed.

Artiklen baserer sig på følgende kilder:

  • Food Waste Index Report, UNEP, 2021
  • Klimaguiden - red verden lidt hverdag, Politikens Forlag, 2019
  • Eat Lancet Commission Report, 2019
  • Den Store Klimabog - Sådan bliver du en vaskeægte klimahelt, Politikens Forlag, 2020
  • Dansk Affaldsminimering, baseret på THE NEW PLASTICS. ECONOMY. A Research, Innovation, and Business opportunity for Denmark, 2019
  • Klimavenlige madvaner, CONCITO, 2019
  • Global Food Losses and Food Waste, FAO, 2011
  • Miljømærkning Danmark, 5 tips til madpakkens indpakning, 2021
  • Tips om sortering af affald, Miljøministeriet, 2021