- Hjem
- Inspiration
- Køkkentips
- guide sådan vælger du den rigtige symaskine

Guide: Sådan vælger du den rigtige symaskine
Skal du vælge en symaskine, men er i tvivl om, hvilken symaskine der er bedst til dig? Skal du f.eks. have en elektronisk symaskine, eller er det overlock symaskinen, du skal have fingrene i? I denne guide hjælper vi dig til at finde den helt rigtige symaskine – hvad enten du er begynder eller øvet. Desuden får du svar på, hvilke symaskiner der kan sy i hvilket materiale.
Skrevet af Imerco · 23 april 2020Skal du sy avancerede beklædningsgenstande, gardiner, skabe et kompliceret broderi eller reparere dit tøj? Når du vælger den rigtige symaskine til lige netop dine behov, kan du både få en bedre oplevelse med at sy og spare penge.
Vores guide giver dig et overblik over, hvilken type symaskine du skal bruge, og hvad du skal bruge den til. Først gennemgår vi dine behov. Dernæst ser vi på de forskellige typer af symaskiner, og til sidst hjælper vi dig til at finde den rigtige symaskine til lige netop dine behov.
Hvad skal du stille af spørgsmål til køb af symaskine?
Det er godt at have nogle basale spørgsmål på plads, inden du køber din symaskine.
- Hvilken type symaskine opfylder dine behov?
- Hvor mange penge vil du bruge på en maskine?
- Hvilket tilbehør kommer med symaskinen? Og hvad skal jeg købe til?
Find ud af, hvad dit behov er
Skal du købe en symaskine selv eller måske købe til en anden? Lige meget hvad, skal du finde ud af, hvilke typer opgaver de forskellige maskiner kan bruges til. Det betyder også, hvilke materialer de kan sy i, hvilke nåle de kan bruge, hvor lette de er at komme i gang med etc.
Find ud af, hvor meget erfaring du har med symaskiner
Det er vigtigt, at du finder en symaskine, der passer til dit erfaringsniveau og til de opgaver, du vil bruge den til.
Har du mindre erfaring med symaskiner, er det ikke en god idé at købe en dyr og kompliceret maskine med smarte funktioner, hvis du kun vil bruge den til få projekter. Omvendt vil en person, der har erfaring med symaskiner og arbejder regelmæssigt med dem, have mere brug for en maskine med mange forskellige sømfunktioner og tidsbesparende funktioner – som f.eks. et godt spolehus og et-trins knaphulssting.
Hvad skal du sy?
Hvilken symaskine du har brug for varierer fra person til person. Personer, som laver gardiner og tøj, har brug for en helt anden maskine end nogen, der laver broderi. Det er værd at lave en liste over de ting, du vil bruge din nye symaskine til, inden du begynder jagten på din nye symaskine.
Så kan du nemlig støtte dig til denne liste, når du kigger i butikker og på nettet, så du finder den helt rette symaskine.
Du kan også bruge feedback fra andre, mere erfarne, symaskineejere for at få bedre indsigt i de mange forskellige funktioner. Der er måske nogle funktioner, som du har tænkt på eller overvejet, men mangler rådgivning i. Derudover kan de også give dig viden om mærker eller symaskine-typer, som du bør vælge.
4 slags symaskiner - én til hvert behov
Overordnet er der fire forskellige typer af symaskiner, som alle passer til hver deres behov. Herunder giver vi en oversigt over de fire symaskiner og deres funktioner.
Elektronisk symaskine
En elektronisk symaskine bliver drevet af en elektrisk motor. Denne motor driver nålen i den øverste del af symaskinen og styrer andre arbejdsdele, såsom undertråd og trykfod, der automatisk fører materialet til maskinen under nålen. Motoren starter og stopper ved hjælp af en fodpedal, som du styrer. Det vil sige, jo hårdere du trykker foden ned på pedalen, jo hurtigere syr du.
Elektroniske symaskiner tillader desuden forskellige størrelser på sømme. De vælges ved at dreje en skive rundt. De er meget hurtigere og mere nøjagtige end gammeldags manuelle symaskiner. Elektroniske symaskiner er de mest populære maskiner, når man vil sy med mange forskellige stingtyper.
Computerstyrede symaskiner
Computerstyrede symaskiner gør alt, hvad almindelige elektroniske maskiner kan - og meget mere end det.
De styres af en computer, der er forprogrammeret med den rigtige spænding, længde og bredde for hvert sting. De betjenes via et display, og med mere avancerede symaskine-modeller kan du downloade programmer fra din pc.
Computerstyrede symaskiner kan desuden huske tidligere projekter og indstillinger, så du kan gemme hundredvis af forskellige sømme, som du dernæst hurtigt kan vælge imellem.
En overlocker - en speciel symaskine
En overlocker er en speciel symaskine til syning i strikstof. Den syr sømme, der er markant mere strækbare, end symaskinens stræksømme. Det smarte ved de strækbare sømme, man kan sy med en overlocker, er, at de sikrer, at tøjet holder længere, og at sømmene kan holde til det stræk, de bliver udsat for, når tøjet er i brug.
Havde sømmene ikke denne funktion, ville tøjet ikke kunne strække sig. Hele idéen med at bruge elasticiteten i det strikkede stof er overlockerens styrke - det giver for eksempel en bedre komfort og mere bevægelighed i tøjet, så det i sidste ende bliver rart for den, der bærer tøjet.
En overlocker syr desuden hurtigere end en almindelig symaskine.
Mekaniske symaskiner
En mekanisk symaskine er ofte en gammel arvemodel. Den betjenes manuelt ved at dreje på et håndhjul, og så leder du stoffet under nålen med den anden hånd.
De få steder, du sandsynligvis vil støde på én af disse symaskiner, er i en antikbutik, et museum, en skolestue eller måske gemt væk på loftet.
Du kan også finde en af disse ældre symaskiner på auktioner på internettet. De har et vintage-look, der har en særlig charme, men der er også et par praktiske ting at overveje, før du køber en.
Vil du købe en mekanisk symaskine fra ny, kan det kan dog sagtens lade sig gøre. De mekaniske symaskiner har typisk meget få knapper eller et hjul til at indstille sømtype og -længde, samt stingbredde, disse styres mekanisk.
Du skal vælge en mekanisk symaskine, hvis du har brug for en helt simpel symaskine til at sy det mest basale. En mekanisk symaskine er til dig, der kun har brug for at sy sjældent og måske gerne vil spare lidt på prisen.
Find ud af, hvilke nåle og trykfødder som den mekaniske symaskine har, da det kan blive svært at finde nye dele til denne type symaskine. Sørg også for, at den symaskine, du vælger, har en rund spole snarere end en lang spole, da dette gør det lettere at tråde spolen inden brug.
Læs også: Indret dit hjem med bløde tekstiler
Hvilken type symaskine er den rigtige for mig?
Er du lige gået i gang med at sy, eller gør du det en gang imellem, vil en elektronisk model passe godt til dine behov.
Jo mere ambitiøs du er, jo mere sandsynligt er det, at du har brug for en lang række sømme og tilbehør, såvel som en maskine, der gør brugen af disse så enkel som muligt. Hvis du planlægger at sy lidt oftere end bare til hobbyprojekter og reparation af tøj, kan en mere kompleks computerstyret symaskine være en god idé at investere i.
Symaskiner til begyndere
Hvis du lige er begyndt eller har til hensigt blot at sy et par gange, vil en standard elektronisk model sandsynligvis passe til dine behov. En god basis symaskine koster mellem 700-1000 kr. Så har du en solid model, der holder i mange år.
Det er en god ide at finde ud af, hvor stort et udvalg af trykfødder, din symaskine kan bruge. Der findes mange forskellige trykfødder. Nogle gør det mest basale, andre kan du bruge til lynlåse, knaphuller og sarte stoffer. Alle disse funktioner er ideelle til begyndere.
Sørg desuden for, at maskinen har forskellige sømme;flere forskellige længder med lige søm, et udvalg af zigzagsømme og et automatisk knaphul er de basale funktioner, når du skal sy. Desuden er dekorative sømme rare at have, men det er ikke værd at betale meget mere for. Hvis du gerne vil arbejde videre med dekorative applikationer, kan det godt være værd at investere i en symaskine, der har disse funktioner.
Nogle mærker har tilbehør, som du kan købe til dette formål, hvilket er praktisk, hvis du beslutter dig for at gå videre, når du mestrer det grundlæggende i syning. Disse er ofte dyrere (fra 1000 kr. og opefter).
Symaskiner til tøj og møbler
Hvis du vil bruge din symaskine meget, især til tøj, er en mellemstor model sandsynligvis en god investering. Gode symaskiner til den erfarne varierer i pris mellem 1000-3000 kr.
Jo mere kompliceret tøj du skal sy, desto mere sandsynligt er det, at du har brug for en maskine med en bred vifte af funktioner. Her er vores tips til at vælge den perfekte model til den øvede:
- Sørg for, at du køber en symaskine med friarm. De fleste maskiner har dem, men de er et must, hvis du vil sy tøj med ærmer eller lommer på.
- Kig efter en maskine med en overlocker-søm. Hvis du ikke har råd til sådan en maskine, kan du i stedet bruge en zigzagsøm.
- Hvis du skal sy i tykke, tunge stoffer, skal du kigge efter en relativt robust maskine, der er i stand til at sy i disse stoffer, uden at nålen sidder fast.
- Vælg en model med et bredt udvalg af trykfødder: en zigzag-trykfod, blindstings-trykfod, usynlig lynlås-trykfod og sømfolder-trykfod er alle gode at have til rådighed, når du skal sy tøj og f.eks. betræk til møbler.
Hvis du bruger mange forskellige sømme, kan du overveje at gå efter en computerstyret symaskine.Så behøver du ikke gætte dig til den rigtige stinglængde, trådspænding og bredde.
Symaskiner til broderi
Hvis du vil have en symaskine til at brodere med, skal du overveje en dyr symaskine eller en specialiseret broderimaskine. De har en bred vifte af forprogrammerede mønstre og skaber det ønskede flerfarvede broderimønster.