10 Ting Klima Top

10 ting, der er værd at vide om klimavenligt forbrug

Selvom langt de fleste danskere i dag ønsker at tænke klimaet ind i deres hverdag og forbrug, mangler mange stadig viden om, hvad man selv kan gøre, og hvad der reelt har klimaeffekt. Her får du 10 tips til at klimahacke din hverdag og dit forbrug.

Skrevet af Imerco · 22 august 2021

En undersøgelse peger på, at næsten hver anden dansker har svært ved at gennemskue om en vare i supermarkedet er bæredygtig. Usikkerheden bliver ikke mindre af, at det i dag vrimler med halve sandheder og udokumenterede klimatips.

Den usikkerhed og mangel på viden gør, at vi mister klimamodet, ikke kommer rigtigt i gang, og at vi måske endda ender med at gøre ting for klimaets skyld, der slet ikke har en reel klimaeffekt.

Her er derfor 10 vigtige ting, der er værd at vide om klimavenligt forbrug, som klæder dig på til at kunne agere mere klimavenligt – og er dokumenteret via forskning og videnskab om emnet.

Læs mere om Imerco og bæredygtighed.

klimaforbrug klimahacks

Vidste du ...

… at ca. 70 procent af den globale CO2-udledning kan spores tilbage til hjemmet og vores forbrug?

Danmark ligger i dag på en 7. plads på listen over verdens mest CO2-udledende lande pr. indbygger, og med 4,5 ton CO2 om året pr. dansker er forbrugsvarer den kategori, der fylder mest i vores personlige klimaaftryk. Vores høje forbrug betyder reelt, at hvis alle i verden levede og havde et forbrug som danskerne, så ville et år af jordens samlede ressourcer allerede være opbrugt den 28. marts. Derfor betyder det noget, hvad vi hver især køber - og at vi tænker klimaet med, før vi går på shoppetur.

… at CO2-neutral og klimavenlig ofte er for godt til at være sandt?

Danskerne efterspørger i stigende grad bæredygtige varer, der er ansvarligt producerede. Faktisk mener hele 95 procent af danskerne, ifølge en undersøgelse lavet af Forbrugerrådet Tænk, at det er vigtigt, at produkter er ansvarligt produceret.Det kan dog være svært for den enkelte forbruger at gennemskue om, og i hvilken grad, at en vare er bæredygtig eller klimavenlig. Det bliver ikke nemmere af, at det vrimler med udmeldinger og påstande fra virksomheder om, at netop deres produkter er CO2-neutrale, bæredygtige eller klimavenlige - uden nødvendigvis at være det.

Gå derfor efter varer og produkter, som er certificerede grønne eller bæredygtige – på den måde får du den bedste tryghed for, at virksomhedens produkt reelt er bedre for klimaet.…

klimavenlig klimahacks

... at plastik faktisk kan være en god idé for klimaet?

Mange forbinder plastik med noget, der er dårligt for både miljø og klima. Men det er faktisk ikke helt så enkelt. Set fra et klimaperspektiv kan plastik nemlig være en god ide. Særligt i forhold til vores fødevarer er plastik vigtigt, fordi det ofte er med til at forlænge holdbarhed og dermed mindske madspild. Dertil er det vigtigt at huske på, at det kun er 1 procent af fødevarers samlede klimaaftryk, som kommer fra emballage og herunder plastik. Det gælder også en lang række andre forbrugsvarer, hvor plastik som emballage er med til at beskytte og dermed bidrager til mindre spild - og i sidste ende til et mindre CO2-aftryk. Det er dog stadig vigtigt at huske at sortere den brugte plastik, så det kan blive genanvendt og ikke bare går op i røg på forbrændingsanlægget. I dag sender danskerne kun omkring 30 procent af vores plastaffald til genanvendelse, og det gør Danmark til et af de EU-lande, som er allerdårligst til at genanvende plast fra husholdningerne - så her er der rig mulighed for, at vi hver især kan skabe bedre klimaresultater.

Se al madopbevaring.

klimahacks klimavenlig

… at vi bruger ca. 460 mio. bæreposer om året?

Det svarer til omkring 85 poser pr. dansker om året. En bærepose af plastik udleder omkring 33 gram CO2. Det giver et regnestykke, hvor hver enkelt dansker i gennemsnit sætter et aftryk på 2,8 kilo CO2 om året alene i kraft af de poser, vi bruger til at slæbe vores varer fra butikken til vores hjem. Undersøgelser viser, at bomulds- og papirposer også har et højt klimaaftryk - og i mange tilfælde et højere klimaaftryk end plastikposen. Men ligegyldigt hvilken bærepose, du vælger, så tager klimaet skade, hvis du køber en ny pose, hver gang du er ude at handle.

Uanset hvilken pose du vælger, så sættes der et aftryk på klimaet. Sørg derfor for at genbruge dine poser – uanset om du vælger plastik eller stof.

… at det ofte er i selve produktionen af ting og sager, langt den største CO2-udledning sker?

Eksempelvis står selve produktionen af en iPhone for omkring 95 procent af den samlede CO2-udledning gennem hele telefonens levetid - fra jord til taske til jord igen. Det skyldes, at det koster meget på “klimakontoen” først at trække materialer op fra jorden, bearbejde dem, fragte dem rundt i verden, sætte dem sammen på fabrikken, for derefter at sende telefonen med container og lastbil ud til butikkerne. Og det gælder langt fra kun for din iPhone. Derfor er det set fra et klimaperspektiv vigtigt, at du passer på dine ting og sørger for at have dem i lang tid. For når vi forlænger levetiden, nedsætter vi også klimabelastningen.

… at den gennemsnitlige europæer køber 26 kilo tøj, sko og boligtekstiler om året?

Et studie fra det Europæiske Miljøagentur estimerer, at det forbrug medfører et ressourcetræk på omkring 1,3 ton råmaterialer og et klimaaftryk på 654 kg CO2 per europæer om året. På verdensplan tegner tekstilindustrien sig faktisk for mere end 10 procent af de globale CO2-udledninger. Danskernes forbrug af tekstiler er tilmed hele 35 procent højere end resten af jordens befolkning, og det tal er stigende. Siden 2000 er danskernes indkøb af tøj og tekstiler steget med hele 20 procent, og det kan ses på klimaregnskabet. Hvert stykke tøj, sko eller boligtekstil har nemlig et CO2-aftryk i ryggen - fra dyrkning af materialer, fremstilling af tekstiler og tøjfabrikation til transporten. Dertil ender over halvdelen af det tøj og de tekstiler, vi ikke længere bruger, i skraldespanden, på trods af det ofte kan enten genbruges eller sendes videre til genanvendelse.

Du kan som forbruger vinde meget på klimakontoen ved at overveje dine køb, gå efter bæredygtigt producerede tekstiler og materialer og sørge for at sende de brugte viskestykker og sko godt videre.

Se alle GOTS-certificerede tekstiler.

klimahacks klimavenlig

… at vi smider mere end en tredjedel af alt den mad ud, der bliver produceret?

Madspild står i dag for omkring 8 procent af den totale globale CO2-udledning - det betyder, at madspild, hvis det var et land, ville være den tredje største udleder i verden. Det er selvfølgelig langt fra holdbart, hvis man kigger på behovet for at skære på udledningen af CO2 - og derfor er det vigtigt, at vi bliver bedre til kun at købe det, vi får spist (ikke mere), spise vores rester og opbevare vores madvarer, så de kan holde længst muligt.

… at returforsendelser sætter stort CO2-aftryk?

“Køb nu, beslut dig senere” er en voksende trend, når folk shopper online. Mange køber i dag flere størrelser, farver eller alternativer, for derefter at sende retur. I 2020 købte næste to tredjedele af alle online shoppers flere størrelser med henblik på at returnere en del af de købte varer. Men returvarer er en ekstrapost på klimaregnskabet - særligt på grund af den ekstra transport frem og tilbage. I USA udgør klimaaftrykket fra returvarer hele 15 millioner tons CO2, hvilket svarer til udledning fra mere end 3 millioner biler. Oveni dette skal lægges klimaaftrykket fra alt den tabte emballage, som ikke bruges igen. Derfor er det vigtigt, at du sikrer dig, at du reelt vil bruge og blive glad for det, du køber - også når du køber online.

klimahacks klimavenlig

… at din have kan give dig klimaaflad, hvis du lader græsset og træerne gro frit?

Planter og træer binder CO2 og er således med til at reducere CO2-udslippet i atmosfæren. Og derfor spiller hver enkelt have i Danmark en rolle i klimakampen. Der er dog ret stor forskel på, hvor stor en rolle - det afhænger meget af, hvordan du indretter og plejer sin have. Et studie peger på, at en veltrimmet græsplæne faktisk kan ende med at udlede op til 2 tons CO2 om året pr. hektar, mens en mere vildtvoksende plæne kan optage CO2. Så drop den nyklippede græsplæne og hop med på “vild med vilje”-trenden – plant så mange træer og buske, du kan overskue, lad det hele gro frit og nyd den ekstra tid du har til overs. Det vil bier, sommerfugle og andre insekter takke dig for!

… at vi i Danmark, hvis alle sorterede alt husholdningsaffald, ville spare 589.000 tons CO2 om året?

Det svarer til det samlede klimaaftryk for alle borgere i Holbæk eller Sønderborg - eller CO2-udledningen ved afbrænding af mere end 200.000 tons kul. Affald er en absolut hjørnesten i klimaomstillingen - og et område, hvor vi alle sammen kan bidrage. Vi skal i gang med at genanvende alt, hvad der kan genanvendes kan - og derfor er det vigtigt, at vi alle sammen husker at sende vores madaffald, gamle computere, ødelagte stegepander og køkkenmaskiner godt videre, så vi kan få værdi ud af materialerne en (og gerne mange) gange til.

Læs mere om Imerco og bæredygtighed.

Artiklen baserer sig på følgende kilder:

  • Klimaguiden, Politikens Forlag, 2019