- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Hovedretter
- andesteg på grillen

Sådan laver du den perfekte andesteg på grillen
En god, gammeldags andesteg med æbler og svesker er perfekt til både Mortens aften og julemiddagsbordet. Men hvorfor ikke lade røg og damp give andestegen masser af smag? Se hvordan du nemt kan lave den på grillen.
Skrevet af Imerco · 1 november 2021Ingen Mortens aften eller julemiddag uden en andesteg. Men har du nogensinde tænkt på, at du også kan grille eller måske endda sous vide andestegen? Resultatet er en saftig, mør og smagfuld andesteg med det sprødeste skind.
Se alt grill og grilltilbehør.
Det skal du bruge
- 1 and, ca. 3,5 kg
- salt og friskkværnet peber
- 200 g svesker
- 2 syrlige æbler, i både
- 4 kviste frisk timian
- 7 dl ande- eller hønsefond
- 1 laurbærblad
- 1 løg, halveret
Sådan laver du andesteg på grillen
Forbered din andesteg
- Fjern eventuel indmad fra anden og gå den efter for eventuelle fjerstubbe.
- Skyl anden under rindende koldt vand, og dup den tør med køkkenrulle.
- Krydr den indvendigt med salt og peber og fyld den med sveske, æblebåde og to af de hele timiankviste.
- Luk anden – brug evt. en kødnål.
- Læg anden oven på stegeristen i bradepanden med brystet nedad. Hæld et par dl vand i bunden af bradepanden.
Du kan fjerne fastbrændt and ved at smøre bradepanden ind i brun sæbe efter brug, lægge den i en affaldspose natten over og skrubbe den ren dagen efter.
Grill andestegen
- Tænd din gasgrill med alle 3 brændere, så den varmes godt igennem.
- Sluk den inderste brænder, og skru grillen ned, så du får en temperatur på ca. 180 grader.
- Sæt bradepanden midt på grillristen, og luk låget. Lad anden stege i 1 time.
Efter 1 time
- Efter 1 time skal du tømme bradepanden for væske, og i stedet tilsætte andefond, laurbærblad, løg og en kvist timian eller to.
- Var der indmad i anden, så brun det af i smør i en gryde, og smid også det i fonden i bradepanden.
- Selve anden vender du om på risten, så brystet nu vender opad.
- Sæt and, rist og bradepanden tilbage i grillen, og nedjustér varmen til lavt blus på grillen, ca. 150 °C.
- Steg nu anden i ca. 4 timer, og kig indimellem til den, og hæld 1 dl vand i bradepanden et par gange undervejs, så fonden ikke koger tør.
Efter 4 timer
- Grill anden til den har en kernetemperatur på 75 °C – mål i kødet mellem lår og bryst.
- Tag anden ud af grillen og lad den hvile utildækket i minimum 30 minutter inden udskæring.
- Lav imens sovs af den sigtede fond fra bradepanden – brug din yndlingsopskrift.
Andesteg med sous vide
Du kan også eksperimentere med juleand sous vide, som giver en lækker, mør andesteg. Det er ganske enkelt, for sous vide metoden gør alt arbejdet for dig – se hvordan du gør her.
- Fjern først rygbenet, så anden kan ”fladmases” og pakkes tæt inde i vakuumposen – uden en luftlomme, som der ellers er midt i sådan en hel and.
- Krydr med salt og peber, fyld med æbler og svesker, og tryk så and og fyld godt sammen, inden du vakuumerer.
- Tilbered sous vide ved 90 grader i 5 timer. Skær derefter anden ud, og grill skindet sprødt i ovnen.