- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Desserter og kager
- rudolf donuts

Julede Rudolf donuts
Luftige jule-donuts med et strejf af julens klassiske krydderier: kanel, ingefær og kardemomme. De krydrede donuts smager virkelig dejligt, og er et skønt bageprojekt i den søde juletid.
Skrevet af Imerco · 14 december 2021De luftige donuts dyppes i en lækker donut glaze med kakao og pyntes med saltkringer og M&Ms, så de ligner Rudolf med den røde tud. Glazen som er tilsat kakao, giver en dejlig smag, der passer godt til de let krydrede donuts. Og med en klassisk frituregryde er de nemme at lave, og du er sikret et lækkert resultat!
Det skal du bruge
Donuts (ca. 20 stk.)
- 675 g hvedemel
- 90 g sukker
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. stødt muskatnød
- 1 tsk. stødt kanel
- ½ tsk. stødt kardemomme
- ½ tsk. stødt ingefær
- 50 g gær
- 3 dl sødmælk, lun
- 2 æg
- 90 g smør, smeltet
Til kogning
- 2 liter smagsneutral olie, f.eks. fritureolie
Donut glaze
- ½ dl sødmælk
- 100 g smør
- 200 g flormelis
- 50 g kakao
Pynt
- 40 stk. små saltkringler (pretzels)
- 40 sølv sukkerkugler
- 20 røde M&Ms
Sådan gør du
Dej
- Bland hvedemel, sukker, salt, muskatnød, kanel, kardemomme og ingefær i en skål.
- Rør gæren ud i lidt af den lune mælk i en anden skål.
- Tilsæt resten af mælken, æggene og smeltet smør, og rør godt sammen.
- Tilsæt mælkeblandingen til melet.
- Saml dejen og ælt til den er blank og glat og slipper skålen. Hvis du ælter dejen på bordet, så kom lidt olie på bordpladen, så den ikke hænger i.
- Dejen skal være blød og lidt klistret, og må ikke blive for tør.
- Lad dejen hæve dækket af et let fugtigt viskestykke til dobbelt størrelse, ca. 1- 1,5 time.
Donuts
Udstikning
- Hæld den færdighævede dej ud på et meldrysset bord og drys lidt mel ovenpå dejen.
- Rul dejen ud til den er 1,5 cm tyk og udstik donuts med en stor udstikker, ca. 8 cm.
- Sæt donuts på en bageplade beklædt med bagepapir og udstik et hul i hver med en lille udstikker, ca. 3 cm.
- Saml dejen og gentag udrulning og udstikning til der ikke er mere dej.
- Lad donuts (og evt. de udstukne “huller”) efterhæve under et let fugtigt viskestykke i ca. 30 min.
Kogning
- Varm olien op i en frituregryde. Tjek om olien er varm ved at stikke en tandstik ned i olien; den skal boble rundt om tandstikken.
- Når olien er varm, kommes 2-3 donuts forsigtigt i frituregryden ad gangen.
- Vend dem, når de er lysebrune og kog videre på den anden side, ca. 5-6 min i alt.
- Olien må ikke være alt for varm, da dine donuts dermed bliver for mørke udenpå, før de er gennembagt. Du kan regulere termostaten mellem 140-190°C – de skal bages ved ca. 180°C.
- Tag donuts op med en hulske og læg dem til afdrypning på et fad beklædt med køkkenrulle.
Fritér også de udstukne donut-huller og rul dem i kanelsukker.
Donut glaze
- Lun mælk og smør i en lille gryde, til smørret smelter.
- Tilsæt flormelis og kakao og pisk det grundigt sammen til en glat glaze.
Pynt
- Dyp dine donuts i donut glazen.
- Læg derefter dine donuts til afdrypning på en bagerist og pynt dem med pretzels, røde M&Ms og sølvkugler.
- Lad donut glazen størkne inden du nyder dine donuts. Velbekomme!
Opskriften er udviklet af Frederikke Wærens.