Risalamande Passionsfrugt Top

Risalamande med passionsfrugtsauce og ristede mandler

Trænger du til lidt forandring i julemenuen til juleaften eller bare i løbet af julefrokost-sæsonen, er risalamanden her en skøn, sød afslutning.

Skrevet af Imerco · 8 december 2021

Risalamanden krydres med fintrevet appelsinskal og bygges op som en trifli med lag af ristede mandler og en lækker, syrlig passionsfrugtsauce i en champagneskål. Så kan dine julegæster rigtig få syn for den søde sag. Du kan naturligvis også servere juledesserten helt som du plejer – med mandlerne i risalamanden og frugtsaucen ved siden af – den er lige god uanset, hvordan du anretter den.

Det skal du bruge

Risalamande (til 6 personer)

  • 1 liter sødmælk
  • 130 g grødris
  • 1 stang god vanilje
  • 60 g sukker
  • 4 dl piskefløde
  • 120 g mandler
  • 2 tsk. fintrevet appelsinskal

Passionsfrugtsauce

  • 4 passionsfrugter
  • Saft af 1 appelsin
  • 75 g sukker

Sådan gør du

Risalamande

  • Hæld ris og sødmælk i en tykbundet gryde.
  • Skrab kornene ud af vaniljestangen, og kom korn og stang i gryden til risene.
  • Bring grøden i kog ved middel varme.
  • Når grøden koger, så skru ned for varmen, og kog grøden ved svag varme under låg i ca. 35 minutter, til den er cremet, men risene stadig med lidt bid – husk at røre i grøden undervejs.
  • Når grøden er færdigkogt, så rør sukkeret i den varme grød, og hæld den over i en skål.
  • Dæk den med et stykke husholdningsfilm helt nede på overfladen af grøden, så den ikke danner skind.
  • Sæt grøden i køleskabet, og lad den blive kold.
  • Smut mandlerne. Husk at tage en mandel fra til mandelgave.
  • Rist dem på en tør pande ved svag varme i 5 minutter – de må ikke blive mørke.
  • Vip mandlerne af panden, og lad dem køle lidt inden du hakker dem.

Når du rister mandlerne let, understreger du den nøddeagtige smag.

  • Tag vaniljestangen op af den kolde grød.
  • Pisk fløden til let flødeskum, og vend det i risengrøden sammen med revet appelsinskal.

Se andre lækre opskrifter her.

Passionsfrugtsauce

  • Skrab frugtkødet ud af passionsfrugterne og kom det i en lille gryde.

Du kan undlade kernerne, hvis du foretrækker en ensartet passionsfrugtsauce.

  • Tilsæt appelsinsaft og sukker.
  • Kog saucen op og lad den simre i 5 minutter.
  • Smag saucen til – måske skal den have lidt mere sukker eller appelsinsaft.
  • Lad den køle af inden anretning/servering.

Anretning

  • Portionsanret risalamanden i smukke glas, og byg den op lidt a la trifli, så gæster og familie kan se de lækre lag.
  • Begynd med ristede mandler, så risalamande og så passionsfrugt og gentag lagene én gang mere.
  • Sæt risalamanden køligt i mindst et par timer inden servering. Velbekomme!

Tip

Anret desserten i smukke vinglas på fod eller champagneskåle, så desserten bliver mere eksklusivt serveret.