- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Desserter og kager
- risalamande med passionsfrugtsauce

Risalamande med passionsfrugtsauce og ristede mandler
Trænger du til lidt forandring i julemenuen til juleaften eller bare i løbet af julefrokost-sæsonen, er risalamanden her en skøn, sød afslutning.
Skrevet af Imerco · 8 december 2021Risalamanden krydres med fintrevet appelsinskal og bygges op som en trifli med lag af ristede mandler og en lækker, syrlig passionsfrugtsauce i en champagneskål. Så kan dine julegæster rigtig få syn for den søde sag. Du kan naturligvis også servere juledesserten helt som du plejer – med mandlerne i risalamanden og frugtsaucen ved siden af – den er lige god uanset, hvordan du anretter den.
Det skal du bruge
Risalamande (til 6 personer)
- 1 liter sødmælk
- 130 g grødris
- 1 stang god vanilje
- 60 g sukker
- 4 dl piskefløde
- 120 g mandler
- 2 tsk. fintrevet appelsinskal
Passionsfrugtsauce
- 4 passionsfrugter
- Saft af 1 appelsin
- 75 g sukker

Sådan gør du
Risalamande
- Hæld ris og sødmælk i en tykbundet gryde.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen, og kom korn og stang i gryden til risene.
- Bring grøden i kog ved middel varme.
- Når grøden koger, så skru ned for varmen, og kog grøden ved svag varme under låg i ca. 35 minutter, til den er cremet, men risene stadig med lidt bid – husk at røre i grøden undervejs.
- Når grøden er færdigkogt, så rør sukkeret i den varme grød, og hæld den over i en skål.
- Dæk den med et stykke husholdningsfilm helt nede på overfladen af grøden, så den ikke danner skind.
- Sæt grøden i køleskabet, og lad den blive kold.
- Smut mandlerne. Husk at tage en mandel fra til mandelgave.
- Rist dem på en tør pande ved svag varme i 5 minutter – de må ikke blive mørke.
- Vip mandlerne af panden, og lad dem køle lidt inden du hakker dem.
Når du rister mandlerne let, understreger du den nøddeagtige smag.
- Tag vaniljestangen op af den kolde grød.
- Pisk fløden til let flødeskum, og vend det i risengrøden sammen med revet appelsinskal.
Se andre lækre opskrifter her.
Passionsfrugtsauce
- Skrab frugtkødet ud af passionsfrugterne og kom det i en lille gryde.
Du kan undlade kernerne, hvis du foretrækker en ensartet passionsfrugtsauce.
- Tilsæt appelsinsaft og sukker.
- Kog saucen op og lad den simre i 5 minutter.
- Smag saucen til – måske skal den have lidt mere sukker eller appelsinsaft.
- Lad den køle af inden anretning/servering.
Anretning
- Portionsanret risalamanden i smukke glas, og byg den op lidt a la trifli, så gæster og familie kan se de lækre lag.
- Begynd med ristede mandler, så risalamande og så passionsfrugt og gentag lagene én gang mere.
- Sæt risalamanden køligt i mindst et par timer inden servering. Velbekomme!
Tip
Anret desserten i smukke vinglas på fod eller champagneskåle, så desserten bliver mere eksklusivt serveret.