- Hjem
- Inspiration
- Opskrifter
- Tilbehør og salater
- sådan får du andesovsen til at smage af noget

Sådan får du andesovsen til at smage af noget
Sovs skal der til, når der er juleand på menuen. Og andesovsen er da også årets vigtigste sovs – men måske også den sværeste at få succes med. Her får du de bedste tips til at få andesovsen til at sidde lige i skabet.
Skrevet af Imerco · 21 december 2021Måske skal sovsen smage af barndommen hos bedstemor? Måske skal den pimpes med rødvin og urter? Uanset smag, får du her de bedste tips til en vellykket andesovs – eller -sauce til andestegen. Og husk så det vigtigste sovsetip: der skal være nok af den!
Sådan laves andefonden
Der er sjældent stegesky nok i bradepanden til en tilstrækkelig mængde sovs, så kog en andefond i dagene inden du skal lave andesovs. Køb f.eks. 4 andelår, brun dem og kom dem i en gryde med 1 løg, 3 gulerødder og et stykke selleri i grove stykker. Tilsæt 2 dl portvin, lad det koge næsten væk, og dæk så med vand. Tilsæt nogle kviste timian et par laurbærblade, 6 peberkorn og lidt salt og lad indkoge i 3-4 timer. Sigt.
Andre gode smagsgivere til fonden er:
Rødvin, æblecider, vermouth, allehånde, enebær, persillestilke, hvidløg, ganske lidt tomatpuré.
Sådan laves andesovsen
Når sovsen skal laves, blander du andesky fra bradepanden med andefond, og koger blandingen op med lidt piskefløde – eller jævner den, som den er, med lidt maizena udrørt i vand. Og så smager du til med salt og peber, samt det, du synes giver den rigtige smag.
Gode smagsgivere til sovse tilsmagning er:
Æblecidereddike, vineddike eller gastrik, soja, andefedt, sukker, ribsgelé eller ribssaft, æblemost, granatæblesirup eller en rest gløgg. Sørg for at der er en god balance mellem salt, fedme, syre og sødme.
Er din andesovs blevet for salt, så læg en rå, skrællet kartoffel ned i sovsen, og lad den koge med. Den vil optage noget af saltet, mens den koger mør. Kassér derefter kartoflen.