- Hjem
- Inspiration
- Gaver
- julegaver klima

Klima og julegaver kan godt gå hånd i hånd
I december sætter danskerne år efter år rekorder i indkøb og shopping, og det sætter et stort aftryk på klimaet . En væsentlig del af det aftryk kommer fra de mange gaver, som hvert år ligger under juletræet. Her får du konkrete tips til at indtænke klimaet, når du skal klare årets julegaveindkøb.
Skrevet af Imerco · 15 august 2021Julen handler om at forkæle og om at give – og her er netop gaverne en vigtig tradition, som mange værdsætter. Men det er faktisk muligt at indtænke klimaet og miljøet, når du skal ud at købe årets julegaver – uden at gå på kompromis med budgettet, tiden eller følelsen af at forkæle sine nærmeste.
Det er tilmed en god mulighed for at mindske julestres og jag, og få fokus tilbage på det helt særlige ved at give og modtage en god gave.
Vores julegaver alene udleder ifølge den grønne tænketank CONCITO omkring en million ton CO2 om året – hvilket bliver til cirka 200 kg CO2 pr. dansker. Det svarer faktisk til CO2-aftrykket fra intet mindre end 5550 timers Netflix.
Her er seks gode råd, som klæder dig godt på til at tage del i (jule)gavefesten med klimamanér.
TIP 1: Gå efter kvalitet frem for kvantitet
Det vigtigste skridt i forhold til at klimasikre dine julegaver er at gå væk fra tanken om, at der skal være +10 pakker til hvert familiemedlem under juletræet og i stedet gå efter færre julegaver af bedre kvalitet. Kategorien “ting og sager” er i dag den absolut største post, når vi kigger på danskernes klimaaftryk. Det skyldes kort og godt, at vi køber enormt mange ting, som alle har kostet CO2 at producere og transportere rundt i verden. Et vigtigt nøgleord er og bliver derfor kvalitet, for når vi køber noget lidt dyrere, så køber vi ofte lidt færre ting, som ofte holder længere, og som vi også er bedre til at passe på. Og det reducerer vores samlede klimaaftryk.
TIP 2: Køb det, der står ønskesedlen
Selvom om det af nogen måske opfattes som lidt “kedeligt” at følge ønskesedlen, når julegaverne skal købes, så giver det rigtigt god mening fra et klimaperspektiv. Hvert år bytter danskerne julegaver for omkring 300 millioner kroner - og kan vi nedsætte det beløb, vil vi også nedsætte det tabte CO2-aftryk, som ophober sig gennem spildte materialer, spildt transport og spildte transaktioner. Oveni dette skal indregnes alt den spildte CO2 fra alle de ting og sager, som vi aldrig når at få byttet, men som hober sig op bagerst i skabet. Så det er en god idé, set fra klimaets perspektiv, at købe de gaver, som du ved, at din farmor eller din datter rent faktisk ønsker sig.
Overvej at tilføje en personlig julehilsen eller pakke den særligt smukt ind – og på den måde vise, at du har brugt tid og omtanke på din gave, selvom det var en fra listen.
TIP 3: Gå sammen om gaverne
Ved at gå flere sammen om at give en større gave, har i mulighed for at købe noget lidt dyrere og af bedre kvalitet. Ofte vil en større gave også være noget, som står højt på modtagerens ønskeliste, fordi prisen måske går noget over hverdagsbudgettet. De seneste år har vi set familier eksperimenterer med nye måder at give gaver på – flere har blandt andet indført koncepter med at trække lod i familien om, hvem de skal give én gave til i år - hvilket både giver et større budget for den ene særlige gave, reducerer julegavernes klimaaftryk og minimerer julestresset af gaveindkøb, særligt i store familier. Overvej om jeres familie kan indføre nye sjove gavetraditioner, hvor klimaet er tænkt med.
TIP 4: Husk byttemærket
Det er vigtigt, at du husker at få sat byttemærke på dine gaver eller sørger for, at de kan returneres, hvis de nu ikke falder i god jord hos modtageren. Hermed undgår du, at gaverne ligger ubrugte hen bagerst i skabet – og dermed ender som “spildt CO2”, som ingen får gavn af. Og husk også selv at få byttet de gaver, du ikke vil få brugt, eller få byttet de af børnenes gaver, som de måske allerede har i forvejen. Er der ikke byttemærke på, de ting, du selv får, kan du overveje, hvem gaven kan gøre glad - så tingene ikke bare ligger og bliver forældet og aldrig kommer i brug.
TIP 5: Gå efter de bæredygtige gaver
Der kommer hele tiden flere og flere muligheder for at købe mere klimavenlige og bæredygtige gaver, og det behøver langt fra at betyde mere kedeligt eller mindre forkælelse. Det kan være gaver, der er lavet ud af genanvendte materialer eller af materialer med lavt klimaaftryk som eksempelvis økologisk bomuld eller bambus. Det er dog vigtigt, at du går efter produkter, der har konkrete bæredygtighedscertificeringer, som er en god garant for, at de gaver, du køber, reelt er bæredygtigt produceret.
Økologisk bomuld udleder eksempelvis op til 94 % mindre CO2, end konventionelt produceret bomuld. Tilsvarende udleder 1 kg genanvendt plast kun 0,16 kg CO2, hvorimod 1 kg nyproduceret plastik udleder 2,35 kg CO2. Så der er altså CO2 at spare.
TIP 6: Gentænk din gaveindpakning
Hver jul smider vi hele 825 tons gavepapir ud, som ofte ryger direkte i skraldespanden, når gaveoppakningen er overstået. Det er et unødvendigt papirspild, som belaster miljøet og klimaet. En god idé kan være at bruge noget af det, du i forvejen ville smide ud til at pakke dine gaver ind i – gamle magasiner, aviser eller gavepapir, som du har gemt og kan genbruge. Og så er det vigtigt, at du sender det brugte gavepapir godt videre, så det bliver sorteret og genanvendt.
825 tons gavepapir kræver den svimlende sum af 891 tons træ, 77.577 tons vand og 837 tons kemikalier.
Du kan med fordel også tage dine gamle gardiner, viskestykker eller andre tekstilrester i brug – og måske lade dig inspirere af den smukke og praktiske japanske foldestil Furoshiki, hvor tekstilerne kan bruges igen og igen.
Se i videoen herunder, hvordan du pakker ind med den smarte japanske foldestil Furoshiki, som tillader dig at bruge alt fra genbrugelige tørklæder til viskestykker som gavepapir.
Artiklen baserer sig på følgende artikler:
- Klimaguiden - red verden lidt hver dag, Politikens Forlag, 2019
- Carbon Brief, What is the carbon footprint of streaming a video on Netflix, 2020, https://www.carbonbrief.org/factcheck-what-is-the-carbon-footprint-of-streaming-video-on-netflix
- CONCITO, Sådan handler du klimavenligt i julen, https://concito.dk/nyheder/sadan-handler-du-klimavenligt-julen
- Affald Plus, Julens Indpakning, https://affaldplus.dk/julens-indpakning
- Klimavenlige madvaner, CONCITO, 2019, https://concito.dk/klimavenligemadvaner
- Udsigt til julegavebytning for 300 mio. kr., Dansk Erhverv, 2019, https://www.danskerhverv.dk/siteassets/mediafolder/dokumenter/01-analyser/analysenotater-2019/udsigt-til-julegavebytning-for-300-mio-kr.pdf
- The Carbon Cost of Christmas, Stockholm Environment Institute, 2007, https://www.researchgate.net/publication/263969440_The_Carbon_Cost_of_Christmas
- The Environmental Impact of Industrial Bamboo Products, Design for Sustainability Program,Delft University of Technology, 2015, https://www.inbar.int/wp-content/uploads/2020/05/1489455911.pdf
- Økologisk og konventionel bomuld, Danmarks Naturfredsningsforening, 2017, https://www.dn.dk/nyheder/hvad-er-forskellen-pa-okologisk-og-konventionel-bomuld/
- CONTANT - jul, CONCITO, 2012, https://concito.dk/sites/concito.dk/files/u60/julecontant_a4.pdf
- Forskernes tips: Sådan bliver dine julegaver lidt mere klimavenlige, Videnskab.dk, 2018, https://videnskab.dk/kultur-samfund/groen-jul-saadan-koeber-du-klimavenlige-julegaver
Log ind/bliv medlem af ImercoPlus