Dyne Top

Dyner: Hvordan vælger du den rigtige?

Med den helt rigtige dyne er det en drøm at lægge sig til ro. Men hvad der er den rigtige dyne for dig afhænger af dine helt personlige behov, og den kan derfor være svær at finde frem til. Læs med her, hvor vi guider dig til, hvordan du vælger den rigtige dyne.

Skrevet af Imerco · 14 februar 2018

Dyner kan være en jungle at finde rundt i, for hvad betyder udtryk som varmeklasse, bæreevne og bolstring egentlig? Samtidig er det meget individuelt, hvilken dyne der giver en behagelig nattesøvn. 

Se alle dyner.

Sommerdyne, helårsdyne eller vinterdyne?

Start med at tage udgangspunkt i dig selv, når du skal vælge dyne. Fryser du altid om natten, har du det varmt eller en passende temperatur? Dette er altafgørende for, hvilken varmeklasse din dyne skal have.

Hvilken dyne skal man vælge, når man sveder meget?

En sommerdyne er perfekt til dig, der ofte har det varmt og sveder om natten. Går du efter en sommerdyne, skal du kigge efter en fyldvægt på max 500 gram.

Dynen til dig, der ikke har problemer med temperaturen om natten

En helårsdyne er til dig, der hverken har det for varmt eller koldt om natten. Helårsdyner har oftest en fyldvægt på over 600 gram.

Vinterdynen er til dig, der altid fryser om natten

En vinterdyne kan være løsningen, hvis du er typen, der aldrig rigtig kan få varmen om natten. En vinterdyne er også det rigtige valg for dig, som godt kan lide at have det varmt om natten. Er du på jagt efter en vinterdyne, skal du kigge efter en dyne med en fyldvægt på over 600 gram.

Se vores udvalg af Södahl sengesæt her

Din dyne skal som udgangspunkt være 20-30 cm længere end din højde.

Se alle dyner.

Dynens bæreevne

En dynes bæreevne beskriver isoleringsevnen, altså fyldets evne til at holde på varmen.  En dun- eller fjerdynes bæreevne vurderes ud fra en skala fra 2 til 16, hvor 16 er den bedste bæreevne. Som tommelfingerregel skal du gå efter en dyne, der har en bæreevne på 11 eller mere, hvis du vil have en dyne i god kvalitet, der holder godt på varmen.

Dynens bolstring

Dynens yderste lag kaldes for bolstring. Den mest anvendt bolstring er 100% bomuld, men du kan også få dyner, der er bolstret med en blanding af bomuld og polyester. Jo højere bomuldsprocent, jo bedre kvalitet er din dyne, og jo mere behagelig vil dynen føles mod din krop - også med dynebetræk på.

Er din dyne NOMITE certificeret, kan den bruges af husstøvmideallergikere.

Se vores udvalg af DanaDream dyner her

Valg af fyld

Gåsedunsdyner

Gåsedun er den mest benyttede type fyld i dyner. Men der findes mange forskellige slags gåsedun, så en gåsedunsdyne er ikke automatisk garanti for god kvalitet. Vil du have en gåsedunsdyne i god kvalitet, skal du gå efter en dyne med gåsedun, der er produceret i Danmark samtidig med, at dynen har en bæreevne på over 11.

Andedunsdyner 

Da andedun er mindre end gåsedun, skal der bruges flere andedun for at opnå den samme volumen som gåsedun. Dette betyder ikke noget for dynens kvalitet og evne til at holde på varmen, da det er dynens bæreevne, der bestemmer dette. Så vælg en andedunsdyne med en bæreevne på over 11.

Moskusdun dyner

Moskusdun er velegnet til dyner, da moskusandens dun er meget fine og bløde. Dette resulterer i en utrolig let dyne, der også absorberer fugt godt. Vælger du en moskusdundyne, er du på forhånd sikret en høj kvalitet, da bæreevnen på moskusdundyner næsten altid ligger på 11.

En Downpass certificering er din garanti for, at dunene kommer fra et sporbart opdræt, hvor dyrevelfærd er i fokus, og dunene er fremskaffet på etisk forsvarlig vis.

Fiberdyner

Hvis du ikke er til dun- og fjerdyner, er en fiberdyne måske noget for dig. Fiberdyner føles som regel mere varme, og så kan de tåle at blive vasket oftere end dyner med naturfyld. En fiberdyne er også ideel, hvis du er allergiker og derfor ikke kan tåle naturfyld.

Certificeringen, STANDARD 100 by OEKO-TEX®, stiller de skrappeste krav til tekstilernes fremstillingsproces og sikrer dig derfor mod sundhedsskadelige stoffer.

Se alle dyner.