Cathrineholm T

Genskabelsen af et ikonisk designklenodie

60’erne var det ikoniske designs storhedstid – Og hos Imerco har man genskabt et af Skandinaviens mest succesfulde designerbrands fra 60erne og 70erne, Cathrineholm. Læs hele historien om genskabelsen af det ikoniske brand her.

Skrevet af Imerco · 27 november 2016

Cathrineholm - et norsk designikon

Da Imerco for godt 4 år siden søgte inspiration til et nyt private label brand, dykkede man ned i 60ernes ikoniske designs. Og her var der ét specifik brand, som skilte sig ud, nemlig norske Cathrineholm. Cathrineholm var et norsk jernværk, etableret i 1827, som startede med at producere landbrugsmaskiner og -udstyr i støbejern. I starten af 1900-tallet blev produktionen omlagt til emalje og køkkenudstyr, hvilket betød, at Cathrineholm i 1950erne og 60erne høstede stor national- og international succes for sine emaljeprodukter.  

Se alt fra Cathrineholm.

Starten på en udfordrende rejse

Hos Imerco er man meget bevidst om Cathrineholms tidligere succes og image. Det var derfor med stor respekt, at man gik til opgaven med at få Cathrineholm i handlen igen. Missionen med Cathrineholm var fra start at bringe brandet tilbage til fordoms storhedstid. Dette krævede en masse research og viden, specielt i forhold til hvordan emaljeprodukterne blev produceret. Researchen startede naturligvis i Norge, hvor man besøgte utallige museer, f.eks. Det Norske Nationalmuseum, snakkede med kuratorer og læste gamle fabriksarkiver. Man fandt bl.a. frem til gamle fakturaer og breve, som viste, at Cathrineholm havde svært ved at håndtere den store succes i 60erne. Jernværket kunne simpelthen ikke følge med den store efterspørgsel.

Cathrineholm skåle på sofabord

Cathrineholm skålene er velegnet til fødevarebrug og er fødevaregodkendt, men må ikke komme i mikroovn eller opvaskemaskine.

Kvinden bad de ikoniske designs

Cathrineholms store succes kan tilskrives den norske designer, Grete Prytz Kittelsen (1917-2010), som var kvinden bag mange af Cathrineholms populære designs. Grete Prytz Kittelsen var en af Skandinaviens største designere i 1950erne og 60erne, og gift med den anerkendte norske arkitekt, Arne Korsmo. Parret havde seks sammenbragte børn, som Imerco selvfølgelig var meget interesseret i at få kontakt med, så man kunne få arvingernes accept og rettigheder til Gretes designs. Det viste sig dog at være lidt af en udfordring at få kontakt til Gretes arvinger, da Kittelsen er et ligeså almindeligt navn i Norge, som Jensen er det i Danmark. Men det lykkedes til sidst at finde frem til de seks søskende, som heldigvis var positivt stemt for at få genoplivet Grete Prytz Kittelsens ikoniske designs.

Cathrineholm skåle i rød, grøn, blå og sort

Kæmpe succes i Norge

Med arvingernes accept og en registrering af varemærket Cathrineholm tog Imerco det første skridt mod genskabelsen af det ikoniske designklenodie. Stripes Collection er første skridt på vejen, og de emaljerede skåle er allerede en kæmpe succes i Norge, hvor man har taget rigtig godt imod genskabelsen af det ikoniske brands renæssance. I Danmark har Cathrineholm også fået en rigtig god start, selvom kendskabet ikke er lige så stort som i Norge. Men hos Imerco tager man det skridt for skridt, da man har stor respekt for brandet og ønsker, at det skal være det, det var dengang i 1950erne og 60erne. Danskerne kan derfor forvente at se meget mere til Cathrineholm fremover, da Imerco løbende udvider Cathrineholm sortimentet bl.a. med det velkendte og ikoniske køkkengrej. Det er nemlig planen, at Cathrineholm skal tilbage til fordoms storhedstid. 

Alle Cathrineholm skåle er håndlavet, og der kan derfor forekomme små forskelle i mønster, farve og geometri. Dette gør hver skål helt unik.

Grete Prytz Kittelsen

Fakta om Cathrineholm og Grete Prytz Kittelsen

    • Cathrineholm blev grundlagt som jernværk i 1829, uden for Halden i det sydlige Norge, og havde sin storhedstid i 1960erne og 70erne.

    • Cathrineholm fik øjnene op for den succesfulde kunstner, Grete Prytz Kittelsen, da hun i 1954 imponerede ved den internationale kunst- og arkitekturudstilling, Triennalen, i Milano.

    • Internationale medier har igennem tiden udråbt Grete Prytz Kittelsen som Skandinaviens designdronning. 

    • Flere af produkterne fra Cathrineholm vandt guldprisen ved Triennalen i Milano i 1957.

    • Grete Prytz Kittelsen var tilknyttet Cathrineholm, indtil fabrikken lukkede i 1971.

  • Siden Cathrineholm lukkede i 1971, har det legendariske skandinaviske designklenodie været henlagt til glemsel – lige indtil Imerco i 2016 genskabte Stripes Collection.

Se alle Cathrineholm skålene.