Pas Paa Dine Ting Top

Pas på dine ting – det vil klimaet takke dig for

Vidste du, at 70% af den globale CO2-udledning kan spores tilbage til vores privatforbrug? Det er selvsagt ikke holdbart i en tid, hvor vi har brug for at reducere vores aftryk på klimaet. Få tips til at passe bedre på dine ting her – med klimaet i baghovedet.

Skrevet af Imerco · 19 august 2021

Det er vigtigt, at vi lærer at forbruge anderledes end vi gør i dag, hvis vi vil værne om klimaet – herunder er vi nødt til at gøre op med ”køb-og-smid-væk”-kulturen.

Det betyder ikke, at vi skal indføre en streng nul-købspolitik, eller at vi aldrig kan tage en strøgtur. Men det betyder, at vi skal lære at købe nyt og passe på vores ting med klimaet i tankerne.

Her er derfor 6 gode tips til, hvordan du kan tænke klimaet med - både når du shopper, og når du bruger dine ting derhjemme.

repair recycle klimahacks

TIP 1: Tænk, før du køber

Langt de fleste kender det. Du går forbi en butik, ser et godt tilbud i vinduet - og fem minutter efter går du ud af butikken med en pose i hånden. Mange af disse køb ender med at være fejlkøb eller ting, som vi ikke rigtigt har brug for, og det bliver til en masse spildt CO2. Så derfor er det fra et klimaperspektiv en god ide at undgå impulskøbet, ved at tage dig tid til at overveje, om du reelt har brug for lige den ting i vinduet. Har du virkelig brug for den tredje iPad? Og er det nødvendigt at købe nye stole til køkkenet igen?

En god metode kan være at tage en kaffe, gå en tur rundt om bygningen eller sove på det, inden du køber - og hvis du stadigvæk vil have stolene eller ipad’en, når du har gjort det, så er sandsynligheden for, at du reelt bliver glad for det, også større.

TIP 2: Gå efter kvalitet

Ved at gå efter lidt dyrere varer af bedre kvalitet, forlænger du ofte levetiden på dine ting og sager - og set fra et klimaperspektiv er det en rigtig god ide. Når du køber lidt dyrere kvalitetsting, vil de nemlig ofte være mere holdbare. Og når du har givet 1000 kroner for en ting i stedet for 100 kroner, vil du også ofte passe bedre på den. Det er derudover vigtigt at have i baghovedet, at når du køber kvalitet og mærkevarer, falder de typisk heller ikke så meget i pris over tid, og vil være nemmere at sælge igen, hvis du ikke længere bruger dem.

En god idé er at lave en liste over, hvad du skal købe, inden du går i butikker - på den måde har du noget at holde dig til, når du går forbi de fristende vinduer.

repair recycle klimahacks

TIP 3: Gå efter de mærker og virksomheder, som har klimaambitioner

Virksomheder reguleres i høj grad af udbud og efterspørgsel, så ved at vælge de brands og virksomheder, som gør en reel klimaindsats, støtter du aktivt deres klimaindsats og herunder virksomhedens videre udvikling af klimavenlige produkter. I sidste ende vil det betyde, at endnu flere virksomheder vil vælge at producere klimavenlige varer, hvilket for dig vil betyde et bredere sortiment og lavere pris. Du kan med fordel gå efter de varer, som har en klimacertificering eller -mærkning. Hvis ikke der er en klimacertificering, så gå efter en miljøcertificering, da de udover at betyde mindre aftryk på miljøet også ofte vil betyde mindre klimabelastning.

Læse mere om Imerco og bæredygtighed.

TIP 4: Læs brugsanvisningen grundigt

Ved at forstå, hvordan du skal vedligeholde dit nyeste indkøb, kan du ofte forlænge produktets levetid - og dermed få det til at holde i mange år fremover. Og jo længere levetid, jo lavere et aftryk sætter produktet på klimaet. Derfor er det en god ide at læse brugsanvisningen godt igennem, inden du tager din nye blender eller dit nye fjernsyn i brug. Det handler både om, hvordan du skal pleje dit produkt, hvilke rengøringsprodukter og værktøj, det anbefales at bruge, hvordan du bedst tilslutter strøm eller oplader dine batterier korrekt - alt sammen små tiltag, der forlænger levetiden af langt de fleste produkter.

repair recycle klimahacks

Tip 5: Undersøg muligheden for at reparere, før du smider ud

Det er en god ide, set fra et klimaperspektiv, altid at forsøge at reparere dine ting, når de går i stykker frem for per automatik at smide ud og købe nyt. Benyt dig af reklamationsretten eller undersøg om, produktet har en udvidet garanti - husk derfor altid at gemme kvitteringer og garantibeviser. Og hvis hverken garantien eller reklamationsretten dækker, så fortvivl ikke - overraskende mange ting kan nemt repareres og holde lang tid bagefter. Undersøg om der er lokale reparationsnetværk i dit nærområde, der kan hjælpe dig. Alternativt kan du også gå på YouTube og se om, der allerede ligger en reparations-tutorial på netop dit problem, eller spørg ud i dit netværk om andre har haft samme problem og kan hjælpe dig frem til en løsning.

Vidste du, at du eksempelvis kan få dine knive slebet gennem Imerco? Besøg din lokale butik og hør nærmere.

Læs vores artikler om rengøring og vedligeholdelse.

TIP 6: Husk at sende dine ting godt videre

Det giver god mening at sælge de ting, som du ikke længere har brug for - både for din pengepung og for klimaet. Det er faktisk knap 8 ud af ti danskere som inden for de seneste 12 måneder har handlet brugt, så der er gode afsætningsmuligheder for dine brugte ting. En hurtig og effektiv måde at sælge dine brugte ejendele på er via de sociale medier eller andre online platforme. Eller du kan “samle til bunke” og booke en stand på et lokalt loppemarked, og gøre loppetjansen til en sjov familiebegivenhed, hvor børnene også kan deltage og lege købmænd - samtidigt med at du får solgt de ting, i ikke længere bruger. Hvis dine gamle ting og sager er blevet for slidte til at kunne sælges videre, så giv dem eventuelt væk eller smid tingene til genanvendelse, så det kan indgå i det cirkulære system. Husk at én mands affald - er en anden mands guld.

Artiklen baserer sig på følgende kilder:

  • Klimaguiden, Politikens Forlag, 2019